TracesOfWar needs your help! Every euro, pound or dollar you contribute greatly supports the continuation of this website. Go to stiwot.nl and donate!

Heijboer, Johannes Pieter

Date of birth:
March 8th, 1912 (Kortgene, the Netherlands)
Date of death:
April 14th, 1945 (Amsterdam, the Netherlands)
Buried on:
Dutch Honorary Cemetery Bloemendaal
Grave: 4.
Nationality:
Dutch

Biography

Woonde in Eindhoven. Zoon van assuradeur/deurwaarder Gabriƫl Heijboer (11 augustus 1885 Kats) en Adriana Anthonetta Krijger (31 juli 1886 Wissenkerke). Ongehuwd. Elektronisch ingenieur bij Philips Gloeilampenfabriek in Eindhoven. Reserve tweede luitenant Speciale Diensten tijdens de meidagen van 1940. Nederlands Hervormd. Lid verzet, behorend tot de Ordedienst. Radiospecialist Heijboer werd de opvolger van verzetsman Jan Thijssen (29 december 1908 Bussum - 8 maart 1945 Woeste Hoeve) als hoofd van de Radiodienst van de OD. Thijssen was in conflict gekomen met de chef-staf van de OD, jonkheer Pieter Jacob Six (5 april 1894 Amsterdam - 27 april 1986 's-Graveland). Heijboer bouwde een netwerk van 24 zenders met eigen aggregaten verspreid over heel het land. Voor het Leidend Station I in Blaricum bij ir. Hendrik Arius Hoekstra (27 juli 1901 Harlingen - 10 februari 1925 Blaricum) en het Leidend Station II in Amsterdam bij Dirk Hulsman (14 oktober 1920 Amsterdam) was een centrale rol weggelegd. Het zendernetwerk zorgde ervoor dat het Algemeen Hoofdkwartier van de OD (AHK-OD) op de hoogte bleef van de ontwikkelingen in de gewesten van OD en dat informatie kon worden uitgewisseld met het bevrijde deel van Nederland (Eindhoven). Nadat een eerste inval nog met een sisser voor Leidend Station II was afgelopen, had een tweede overval in de late namiddag van 30 januari 1945 fatale gevolgen voor de zendgroep. Heijboer en zijn gastheer Hulsman, bij wie hij tijdelijk inwoonde, werden direct gearresteerd. Later vond de Sipo Leendert Lauwerens (24 juli 1903 Amsterdam) en Theodorus Johannes Schamp (30 juni 1904 Amsterdam) in de geheime schuilplaats. Nog andere arrestaties volgden, onder meer van Christiaan Wilhelmus Dobbinga (2 oktober 1898 Amsterdam) en Sebastianus Gerardus Kuster (24 augustus 1901 Rotterdam) Dit zestal werd op de ochtend van 14 april 1945 met vier anderen bij Rozenoord aan de Amsteldijk gefusilleerd. Mogelijk was de fusillade een vergelding voor het neerschieten van twee landwachters of het opblazen van enkele stellingen van de Wehrmacht.
Begrafenisondernemer Johan Bleekemolen begroef de stoffelijke overschotten in de duinen bij Overveen. Na ontdekking van de lichamen in grafkuil EE werd onder anderen Heijboer in Bloemendal begraven.

Do you have more information about this person? Inform us!

Sources

  • Heere en Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal; Oorlogsgravenstichting; Stadsarchief Amsterdam (overlijdensakte Heijboer); site wiewaswie.nl; site Zeeuwen Gezocht.