TracesOfWar needs your help! Every euro, pound or dollar you contribute greatly supports the continuation of this website. Go to stiwot.nl and donate!
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Ter nagedachtenis waarvan is het volgende monument?
 
  - Antwoord: 117 geallieerde vliegeniers die zijn omgekomen rond Harderwijk
  - Uitleg: Dit monument herdenkt de 117 geallieerde vliegeniers die werden gedood rond Harderwijk in de Tweede Wereldoorlog. Veel van de vliegtuigen stortten neer in het IJsselmeer waarna de slachtoffers aanspoelden of vermist bleven.
 
2. Naar wie was de internationale luchthaven op Guadalcanal oorspronkelijk vernoemd?
  - Antwoord: Lofton R. Henderson
  - Uitleg: Het oorspronkelijk Japanse vliegveld werd op 7 augustus 1942, de eerste dag van de Slag om Gualcanal, door de Amerikanen ingenomen. Op 12 augustus 1942 werd het vliegveld Henderson Field genoemd naar Lofton R. Henderson, een marinepiloot die tijdens de Slag bij Midway omgekomen was. Zes dagen later was het vliegveld al operationeel. Tegenwoordig staat het vliegveld bekend als Honiara International Airport.
 
3. Welk vliegtuig had als codenaam ‘Sonia’?
  - Antwoord: Mitsubishi Ki-51
  - Uitleg: Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de Mitsubishi Ki-51 bij de Japanse Legerluchtmacht. Buitgemaakte en achtergebleven toestellen werden na de Tweede Wereldoorlog ingezet bij de luchtmachten van China, Taiwan, Indonesië en Noord-Korea. In ieder geval één exemplaar is bewaard gebleven en te bezichtigen in het Dirgantara Mandala Museum in Yogyakarta. De geallieerden gebruikten voor het toestel de codenaam ‘Sonia’.
 
4. Wie van de onderstaande Amerikanen fungeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog als leidinggevend navigator in de 100th Bomb Group van de Eighth Air Force?
  - Antwoord: Harry Herbert Crosby
  - Uitleg: Harry Herbert Crosby fungeerde als navigator, eerst aan boord van B-17-bommenwerpers en later als leidinggevend navigator vanaf de basis van de 100th Bomb Group in Norfolk. De andere drie zaten dezelfde eenheid als Crosby, maar als piloten. Hun verhalen zijn verfilmd in de miniserie ‘Masters of the Air’ die begin 2024 in première ging. Harry Herbert Crosby wordt hierin vertolkt door acteur Anthony Boyle.
 
5. Welke schepen mogen een vlag met dit wapen voeren?
 
  - Antwoord: Burgerschepen die betrokken waren bij de evacuatie van Duinkerke
  - Uitleg: We zien hier het wapen van de vlag die de Dunkirk Jack wordt genoemd. Een vlag die gevoerd mag worden door burgerschepen die betrokken waren bij de evacuatie bij Duinkerke in mei en juni 1940.
 
6. Geboren in Tokyo en gestorven tijdens de slag om Iwo Jima. De Japanse officier op deze foto was daarnaast ook in het bezit van een olympische medaille. Voor welke sport?
 
  - Antwoord: Springconcours
  - Uitleg: De man op de foto is Takeichi Nishi. Met zijn paard Uranus won hij tijdens de Olympische spelen van 1932 in Los Angeles goud op het springconcours. Tijdens de slag om Iwo Jima was hij bevelhebber van een tankregiment, hij stierf in maart 1945. Zijn doodsoorzaak is onbekend.
 
7. Wat was de naam van de operatie uit 1944 die bestond uit de terugtrekking van het Duitse 20e bergleger richting een verdedigingslinie bij Rovaniemi in Noord-Finland ter veiligstelling van de nikkelmijnen bij Petsamo?
  - Antwoord: Operatie Birke
  - Uitleg: Operatie Birke was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog om het 20e Bergleger terug te trekken naar een verdedigingslinie bij Rovaniemi in begin september 1944. Dit omdat de Finnen zich overgaven aan de Sovjet-Unie en zich aansloten bij de geallieerden. De Duitsers wilden de nikkelmijnen in Petsamo veiligstellen.
 
8. Alle Nederlanders kregen na de oorlog tijdens de grote geldzuivering tien gulden, in de volksmond het tientje van Lieftinck. Op welke datum werden biljetten van 100 gulden ongeldig verklaard?
  - Antwoord: 6 juli 1945
  - Uitleg: Op 26 september 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog, kregen alle Nederlanders tien gulden tijdens de grote geldzuivering. Deze tien gulden stond in de volksmond bekend als het tientje van Lieftinck. Voorafgaand werden op 6 juli 1945 biljetten van 100 gulden ongeldig verklaard. Op 26 september 1945 werd al het Nederlandse papiergeld in één keer ongeldig. Ook werden alle banktegoeden bevroren.
 
9. Island Hopping was een militaire strategie die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerde troepen werd toegepast tegen Japan. Wat was, vertaald in het Nederlands, een andere benaming van deze strategie?
  - Antwoord: Haasje over
  - Uitleg: Deze strategie stond ook bekend als ‘leapfrogging’, oftewel haasje over. Het hield in dat zwaar versterkte vijandelijke eilanden werden omzeild in plaats van dat geprobeerd werd elk eiland in volgorde te veroveren op weg naar het einddoel.
 
10. Deze vier afbeeldingen hebben allemaal iets te maken met een razzia in bezet Nederland. Zet deze razzia’s, die plaatsvonden in Amsterdam, Rotterdam, Twente en Putten, op chronologische volgorde en begin met de razzia die als eerste plaatsvond, op 22 en 23 februari 1941.
 
  - Antwoord: B – D – A – C
  - Uitleg: foto B is van de razzia van Amsterdam op 22 en 23 februari 1941; foto D toont een monument voor de razzia van Twente op 13, 14 en 15 september 1941; foto A toont een monument van de razzia op Putten op 1 oktober 1944 en foto C is van de razzia van Rotterdam op 10 en 11 november 1944.
 
11. Onderstaande afbeelding is onderdeel van een propagandaposter. Welk doel had deze?
 
  - Antwoord: De Duitse bevolking bewust maken ‘s nachts hun huis goed te verduisteren
  - Uitleg: Deze Duitse poster moest de Duitse bevolking bewust maken van het belang om hun huizen goed te verduisteren. De volgende tekst stond op deze poster: "Der Feind sieht Dein Licht! Verdunkeln!"
 
12. Op welke datum vond het bloedbad van Jilava plaats?
  - Antwoord: 26 november 1940
  - Uitleg: Het bloedbad van Jilava vond plaats op 26 november 1940 in de Jilava-gevangenis, nabij Boekarest in Roemenië. Vierenzestig politieke gevangenen werden gedood door de fascistische legionairs van de IJzeren Garde. De slachtoffers zaten vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Corneliu Zelea Codreanu, de aanvoerder van de IJzeren Garde, in 1938. De daders van het bloedbad weigerden het officiële onderzoek af te wachten. Het geweld zorgde voor een conflict tussen de IJzeren Garde en de Roemeense dictator Ion Antonescu. In januari 1941 zette hij het leger in om af te rekenen met de legionairs.
 
13. Deze bronzen fiets maakt deel uit van een oorlogsmonument in een plaats in de provincie Groningen. Welke?
 
  - Antwoord: Grijpskerk
  - Uitleg: Dit monument, genaamd het Transformatorhuisje, bevindt zich in de Groningse plaats Grijpskerk. De dichtgespijkerde bronzen deur van het transformatorhuisje bevat een plaquette met de tekst: OP 26 OKTOBER 1944 WERD HET BEVOLKINGSREGISTER VAN DE GEMEENTE GRIJPSKERK HIER VERBORGEN VOOR DE BEZETTER. Aan het gebouwtje is een bronzen fiets bevestigd. Op 26 oktober 1944 werden de kaarten van het bevolkingsregister overdag in twee postzakken verzameld en ‘s nachts door twee verzetsmensen per fiets naar het transformatorhuisje gebracht.
 
14. Uit welk land komt de eenheid met dit insigne?
 
  - Antwoord: Duitsland
  - Uitleg: Dit insigne behoort toe aan het Duitse 2e Leger, het 2. Armee. Het was onderdeel van de Duitse Wehrmacht in de Tweede Wereldoorlog en werd opgericht op 20 oktober 1939.
 
15. Wat was de oorspronkelijke of werktitel van de Disney-film ‘Der Fuehrer’s Face’?
  - Antwoord: Donald Duck in Nutzi Land
  - Uitleg: ‘Der Fuehrer’s Face’ is een Amerikaanse anti-nazi-propagandafilm uit 1943, geproduceerd door Walt Disney. De film begint met het aanstekelijke lied ‘Der Fuehrer’s Face’ van Oliver Wallace, dat al voor verschijning van de film was uitgebracht door Spike Jones. Vanwege het succes van deze single werd besloten de film dezelfde titel te geven, in plaats van de oorspronkelijke (werk)titel ‘Donald Duck in Nutzi Land’.
 
16. Welke fabrikant heeft dit wapen geproduceerd?
 
  - Antwoord: Harrington & Richardson
  - Uitleg: Het .45 Reising-machinepistool werd vervaardigd door Harrington & Richardson (H&R) Arms Company in Worcester in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het werd ontworpen en gepatenteerd door Eugene Reising in 1940. De drie versies van het wapen waren: het Model 50, het opvouwbare voorraadmodel 55 en het halfautomatische Model 60 geweer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 100.000 Reisings besteld, die aanvankelijk werden gebruikt door de Amerikaanse marine, het Marine Corps en de Amerikaanse kustwacht.
 
17. Van welk schip is onderstaande schroef?
 
  - Antwoord: De Prinz Eugen
  - Uitleg: We zien hier een schroef van de Duitse zware kruiser Prinz Eugen. Het schip werd begin mei 1945 onder Brits gezag gesteld. Vervolgens werd het toegewezen aan de Amerikanen en ingezet bij de atoomproeven bij het Bikini-atol. In 1979 werd de schroef geborgen. Ze is nu onderdeel van het Marinemonument in Laboe, Duitsland.
 
18. De hoge militair in het wit op deze foto zou enkele uren later tijdens een vlucht onderschept en neergehaald worden door een geallieerd vliegtuig. Wat voor type vliegtuig?
 
  - Antwoord: Lockheed P-38 Lightning
  - Uitleg: Op de foto zien we de Japanse admiraal Isoroku Yamamoto. In april 1943 onderschepten Amerikaanse inlichtingendiensten Japanse berichten en wisten hieruit de vliegroute van Yamamoto te herleiden. Een eskader Lockheed P-38 Lighting gevechtsvliegtuigen voerde een onderscheppingsmissie uit waarbij het vliegtuig van Yamamoto werd neergehaald en hij overleed.
 
19. Wie was regeringsleider van de Azad Hind?
  - Antwoord: Subas Chandra Bose
  - Uitleg: De Azad Hind was op 21 oktober 1943 opgericht door de Bengaalse politicus Subas Chandra Bose. Het was de regering in ballingschap voor Vrij Indië. Bose was leider van de regering en staatshoofd. Zijn regering collaboreerde met de Japanners en claimde het gezag over het Indiase burger- en militair personeel in het Zuidoost-Aziatische Britse koloniale grondgebied en het toekomstige gezag over het Indiase grondgebied dat de Azad Hind Fauj, het leger van Vrij Indië, met hulp van de Japanse strijdkrachten wilde veroveren.
 
20. Het Britse wapen op deze foto werd in aangepaste vorm ook tegen U-boten ingezet tijdens de Slag om de Atlantische Oceaan. Hoe werd deze voor de Royal Navy aangepaste versie van dit wapen genoemd?
 
  - Antwoord: Hedgehog
  - Uitleg: De foto toont een Blacker Bombard of Spigot Mortar. De Hedgehog was een bundeling van 24 van dergelijke mortieren die een cirkel met een diameter van 30 meter besloeg om mortieren af te schieten in de bestrijding van U-boten.