Op de plaquette staat de volgende tekst:
Scholtenshuis 1940 – 1945
Hier stond ’t huis van het nazisme,
Van hakenkruis en "SS"
Hier gaven zij Germaanse les
In gruwelijk sadisma.
Hier hebben zij,
Die voor de vrijheid streden
Onmenselijk geleden.
Het Scholtenhuis is gebouwd in opdracht van grootindustrieel Willem Albert Scholten (1819-1892). Zoals het boek van Monique Brinks al aangeeft moet het "het Scholtenhuis" worden genoemd. Door de gemakzucht van de Groningers werd al gauw Scholtenshuis genoemd, echter is er maar één juiste benaming. De titel van het zwarte schild is begrijpelijk, maar formeel onjuist.
Caspar Naber was handelaar in ijzerwaren en onderhield via de illegale radiozender Beatrix contact met een in Engeland gevestigde spionagegroep. Ook hielp hij Joden aan een onderduikadres.
Hij werd verraden, gearresteerd en opgesloten in het beruchte Scholtenhuis. Hij wilde zijn makkers niet verraden en sprong op 11 november 1944 uit één van de ramen van het Scholtenhuis, omdat hij wilde ontkomen aan verdere martelingen en geen informatie wilde doorgeven aan de Duitsers.
Hij overleefde de sprong destijds niet. Caspar was only 38 years old and his grave can be found in the RK cemetery on Hereweg in Groningen.
The plaque commemorating Scholtenhuis on the Grote Markt in the city of Groningen has been reinstated on the east side of the Grote Markt, where Scholtenhuis used to stand.
The plaque used to have a spot in the Naberpassage but that was demolished to make way for new buildings.
The passage between the new buildings is called the Naberstraat named after the resistance hero Casper Naber.
Do you have more information about this location? Inform us!